Wat is een SEO vriendelijke link

You are here:
< Back

Een URL staat voor Uniform Resource Locator.
In iets makkelijkere woorden, een URL is het webadres van een pagina.
Elke webpagina op internet heeft een eigen unieke URL.

Een URL bestaat uit een domeinnaam en de naam van de pagina waar deze naartoe verwijst, zoals:

https://digiital.nl/seo-vriendelijke-link/

Deze twee delen vormen samen de unieke URL van een pagina.

De URL van een enkele pagina bestaat uit twee delen, het eerste deel is het domein dat niet kan worden veranderd en het tweede deel is het pad om de pagina binnen het domein te vinden.

Binnen een domeinnaam zijn alle pagina’s uniek. Pagina’s kunnen niet twee keer eenzelfde naam hebben.

Wat is een SEO-vriendelijke URL?
Een vriendelijke URL link beschrijft de pagina nauwkeurig met trefwoorden die gemakkelijk te lezen zijn voor zowel zoekmachines als de bezoekers.

Dit is een voorbeeld van een SEO-vriendelijke URL:

https://www.Digiital.nl/seo-vriendelijke-link/

Dit is een voorbeeld van een niet-SEO vriendelijke URL:

https://www.example.com/Folder/X1356774/124

In het eerste voorbeeld is de link geoptimaliseerd naar makkelijk leesbare woorden, zoekwoorden die vertellen waar de inhoud van de tekst over gaat.

In het tweede voorbeeld staat het pad aangegeven en nummers.
Je kunt hier eigenlijk niets mee, omdat je niet weet waar de tekst overgaat. Daarbij kan je de link niet makkelijk onthouden.

Waarom zijn URL’s belangrijk voor SEO?

Vriendelijke URL’s verbeteren de gebruikerservaring – SEO gaat om het verbeteren van de gebruikerservaring en teksten makkelijk te begrijpen. URL’s geven zowel bezoekers als ‘spiders van zoekmachines’ een goede aanwijzing van waar de pagina over gaat.

Een bezoeker kan, bij het lezen van deze link, weten waar de tekst over gaat:
https://www.Digiital.nl/seo-vriendelijke-link/

Een vriendelijke URL geeft ook een hoger click through rate (CTR).
Mensen klikken sneller op een goed leesbare link, dan op een link met alleen cijfers en letter door elkaar.