Wat is PageRank

You are here:
< Back

PageRank is een algoritme voor linkanalyse dat wordt toegepast door Google.com. PageRank geeft een nummer of rank aan elke webpagina met hyperlinks die online te vinden zijn. Hoe lager het nummer, hoe hoger je staat in Google.

Het doel van PageRank is onder andere, om webpagina’s van de belangrijkste naar de minst belangrijke in een lijst aan te geven. PageRank kijkt hierbij naar de zoekopdrachten en zoekwoorden op een pagina.

Het basisprincipe is, hoe meer links er naar een bepaalde webpagina gaan, hoe hoger de pagina rankt. De links mogen alleen relevantie links zijn, die met een webpagina te maken hebben.

PageRank is in 1995 ontwikkeld aan de Stanford University om een ​​algoritme voor Google te maken waarmee de website alle webpagina’s kan rangschikken op basis van relevantie.

PageRank meet hoe waarschijnlijk het is dat een bezoeker een bepaalde webpagina bereikt door willekeurig te klikken op andere websites, of deze nu uitgebreid zijn gerelateerd of slechts voor één of twee zoekwoorden hebben. Een hogere ranking in PageRank komt overeen met een grotere kans dat de site wordt bereikt.