Wat is responsive design

You are here:
< Back

Een responsive design of webontwerp past zich automatisch aan voor schermen van verschillende grootte.
Met een responsieve website kan iemand vanaf elk apparaat door website heengaan en het blijft er goed uitzien.

Hoe werken responsive websites

Een standaard website bestaat uit een reeks bestanden (elke webpagina – homepagina, pagina, enzovoort – is een afzonderlijk bestand). Elk bestand bevat HTML-code en teksten en afbeeldingen. Webpagina’s zijn gemaakt met bestanden die Cascading Style Sheets (CSS) worden genoemd.

Om het makkelijker te houden: zeggen we dat een standaard (niet-responsieve) website een reeks bestanden en een paar CSS-bestanden heeft die het uiterlijk van de site bepalen. Een responsive website past een alternatieve set CSS-bestanden toe, afhankelijk van het apparaat dat wordt gebruikt voor toegang tot de site. De site ziet er anders uit en ‘reageert’ anders op basis van het apparaat.

Een bezoeker die de site bekijkt vanaf een desktopapparaat zal bijvoorbeeld een horizontaal uitgelijnd navigatiemenu zien.
Bekijkt een bezoeker de site vanaf een mobiel apparaat, dan ziet hij een verticaal uitgelijnd navigatiemenu met grotere tekst die op een kleiner scherm makkelijker te lezen is.

Waarom is responsive Web Design belangrijk

Een paar jaar geleden kon je websites alleen nog bekijken vanaf een desktopcomputer.
Het gros van de mensen had eenzelfde formaat scherm. Website waren daarom ontworpen voor een bepaald type scherm.
Nu kijken mensen op smartphone een ipad en daarnaast zijn er verschillende grote schermen.

Mensen verwachten dat een site wordt aangepast aan hun behoefte en niet andersom.
Een reden waarom het belangrijk is dat de website wordt aangepast aan het scherm waarmee je de website bezoekt.

De iPhone bijvoorbeeld heeft mensen ‘getraind’ om te verwachten dat ze naar links / rechts / omhoog / omlaag kunnen vegen. Mensen die een website van een smartphone bezoeken, verwachten dat ze op een telefoonnummer kunnen klikken en dat hun telefoon hen de mogelijkheid biedt om dat nummer automatisch te kiezen. Daarbij verwachten ze dat een adres een optie “klik voor aanwijzingen” heeft waarbij de GPS van hun telefoon wordt gebruikt.

Een site die responsief is, houdt hier rekening mee en past zich automatisch aan om bezoekers de best mogelijke gebruikerservaring te bieden, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt voor toegang tot de site.